E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Käesoleva nädala teemaks on andmeturve ning ülesandeks on valida üks suurematest IT turvariskidest ning seejärel analüüsida seda ajaveebiartiklis - mida tuleks "Mitnicki valemi" kolme komponendi (tehnoloogia, koolitus, reeglid) selle maandamiseks ette võtta?
    Minu arvates on pahavara väga suur ja tõsine turvarisk ning seejuures on tõsisemalt ohustatud tavakasutajate kontingent. Kuna pahavara on väga suur ja lai mõiste, siis tuleks seda veidi kitsendada. Eestis, kui ka mujal maailmas, on väga laialt levinud pahavara liik, kus kliendile saadetakse kiri ning seejärel laeb viimane pahaaimamatult kogu e-kirja sisu endale arvutisse. Samuti on üpris palju levinud võte, kus pangalt või mõnelt riigiasutuselt tuleb mingi teade, kus palutakse e-kirja sees oleva lingi kaudu sisse logida. Sedasi on võimalik tekitada inimestele väga palju kahju ning sarnaseid võtteid rakendades on inimestelt petetud välja suurel hulgal raha. Peaaegu iga kuu saame ajalehest lugeda seda, kuidas kelleltki on välja petetud mitmeid tuhandeid eurosid.
    Kasutades "Mitnicki valemi" kolme komponenti (tehnoloogia, koolitus, reeglid)
1. Tehnoloogia areng on kiire, kuid siiani pääsevad libakirjad spämmifiltritest läbi. Läbi võivad tulla ka kirjad, mis sisaldavad "kahtlaseid" faile. Õnneks oskavad veebibrauserid teatud määral kahtlaseid faile ära tunda ning hoiatada kasutajaid selle avamise eest, kuid sellest ei ole alati abi. See valdkond vajab veel kindlasti arenguruumi, kuid selle puudujäägi likvideerimiseks aitaks väga palju ka kasutajate koolitamine ning teatud reeglite kehtestamine.

2. Tavakasutajate koolitamine oleks väga efektiivne viis pahavara ja petukirjade ohvriks langemise eest. Siin aitaks väga palju ka see, kui sellest regulaarselt kirjutada/rääkida. See on väga aktuaalne teema ning see võiks püsida regulaarselt pildis. Mõningates ettevõttetes on kohustuslik läbida igal aastal nö "veebi hügieeni" test, kus töötajate teadmised pannakse selles valdkonnas proovile ning ühtlasi mängitakse läbi erinevad situatsioonid. Minu hinnangul võiksid sleliseid teste teha ka tavainimesed.

3. Reeglid, reeglid, reeglid. Reeglid ümbritsevad meid igal pool. Juba lapsest saati on meile õpetatud, et võõrastele enda isiklikke andmeid (nt aadressit, isikukoodi jms) jagada ei tohi, võõralt onult/tädilt kommi vastu ei võta jne. Kõiki neid omandatuid reegleid on võimalik mingil määral ka veebikeskkonda üle kanda. Ehk kahtlaselt isikult saadetud faile endale arvutisse alla ei lae, e-kirja teel enda andmeid tundmatule isikule ei edasta. 




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid

E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini