E-ITSPEA 15: Eetika ja IT

Ülesanne: Erinevad ettevõtted ja organisatsioonid on koostanud mitmeid võrgust leitavaid IT-eetikakoodekseid. Vali neist üks huvipakkuvam ja analüüsi seda ajaveebiartiklis.

Minu poolt osutus valituks SANS'i instituudi IT-eetikakoodeks, mis minu hinnangul on väga selgelt ja läbipaistvalt kirja pandud - st lugejal ei tohiks punktide läbitöötamisel segadust tekkida. Käesoleva eetikakoodeksi juures meeldib väga see, et see algab lausega "I will strive to know myself and be honest about my capability" ehk teisisõnu see ütleb seda, et inimene võiks püüda ennast igal sammul tundma õppida ning seejuures olla enda võimete suhtes aus. See peatükk koosneb 11-st punktist ning kirjeldab peamiselt seda, kuidas inimene võiks ettevõttesiseselt käituda. Nt võimalusel demonstreerib oma võimeid (sh teadmisi) läbi erinevate projektide ja ettekannete läbiviimise; vajadusel küsib alati abi, ei kuritarvita oma võimu; püüab ennetada ja ära hoida erinevaid konflikte; ei varasta jms

Järgnevad kaks peatükki on minu hinnangul samuti väga olulised. Teine peatükk kohustab töötajat ajama oma tööasju viisil, mis taga selle, et IT-valdkond on aus ja professionaalne. Ning viimane peatükk käsitleb inimeste (st töötajate) omavahelist privaatsust ja konfidentsiaalsust. Olulisel kohal on selles punktis ka firmasiseste saladuste hoidmine. Selleks, et töö oleks sujuv ja mugav, peavad inimesed olema üksteisega ausad ning austama üksteise piire. Minu hinnangul peavad sellest kinni pidama ka ettevõete juhid, sest sedasi on võimalik tagada rahulik ja tasakaalukas tööõhkkond.


Kasutatud allikad:

https://peterhgregory.wordpress.com/professional-background/sans-it-code-of-ethics/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid

E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini