E-ITSPEA 1: Noppeid IT ajaloost

ITSPEA kursuse raames on esimese õppenädala ülesandeks kirjeldada ajaveebiartiklis kolme põnevat IT-lahendust, mis pärinevad kolmelt erinevalt aastakümnelt (2010-ndad, 2000-ndad ja 1990-ndad). Keelatud ei ole minna ajaloos ka kaugemale!

    Käesoleva nädala ajaveebiartiklis alustaksin põnevate IT-lahenduste tutvustamist kaugemalt minevikust ja seejärel liiguksin aastakümne kaupa tulevikule lähemale. Ma siiralt loodan, et selline järjestus (sh minu arvates põnevad IT-lahendused) mu lugejaid (kaasüliõpilasi või isikuid, kes mu blogi Googeldades kuidagi üles leidsid) kui ka õppejõudu kuidagi ei pahanda. Nautige lugemist ja lisaküsimuste korral võtke julgelt minuga ühendust!

  1. 1990-ndate interneti buum - Mosaic veebibrauser (1993)

    Sellel ajastul tekkisid mitmed uued veebibrauserid, kuid lugejal tekib kindlasti küsimus, et miks ma valisin just Mosaic veebibrauseri, mis ilmus aastal 1993 [1]. Mosaic’i puhul ei olnud tegemist täiesti tavalise veebibrauseriga, vaid tal oli üks kindel eelis teiste ees. 

     Varajastel 1990-ndatel oli kogu veeb peamiselt tekstipõhine. Inimestel oli võimalik veebiavarustesse postitada pilte, videoid ning samuti ka audio- ja videofaile. Kuid kõige selle juures oli suur AGA… Kogu eelnevalt mainitud multimeedia oli peidetud linkide taha. Ehk siis, kui inimene soovis vaadata nt mõnda pilti või videot, siis selleks tuli avada eraldi link [2].

    1993. aastal ilmus Mosaic, mille puhul oli tegemist esimese veebibrauseriga, mis võimaldas kasutajal näha veebilehel korraga nii teksti kui ka pilti! Kasutaja ei pidanud pildi nägemist enam uut linki avama, kogu tegevus võis nüüdsest toimuda samal veebilehel. Konkreetne muutus võimaldas veebilehte muuta palju “elavamaks” ja atraktiivsemaks kasutaja jaoks [2]. Ma leian, et Mosaic’i panus veebi populariseemisel oli märkimisväärne, sest see võimaldas kasutajatel keskkonda paremini tundma õppida ja edaspidi ka lihtsamini sealses keskkonnas orienteeruda. 

  1. Moobiltelefon Sharp J-SH04 (2000, november)

    Tänapäeval me ilmselt ei suuda ette kujutada elu, kus telefoniga ei oleks võimalik teha pilti ning seejärel postitada või saata see enda sotsiaalmeedia vahendusel sõpradele ja pereliikmetele näitamiseks/jagamiseks. Pöörame nüüd enda tähelepanu mobiiltelefonile Sharp J-SH04.

    J-SH04 ilmus turule 2000. aasta novembris. Tegemist oli mobiiltelefoniga, millesse oli kaamera juba sisse ehitatud. Mudel oli saadaval vaid Jaapanis [3]. Turul oli olemas teisigi telefone, millel oli samuti kaamera olemas, kuid J-SH04 mudelil oli teatav eelis. Selle telefoniga oli võimalik jagada enda pilte teistega, kasutades selleks SkyMail teenust. Pilte oli võimalik saata ükskõik kellele, kuid see eeldas seda, et teisel inimesel on täpselt samasugune telefon [4]. 

    Huvitav on ka see, et juba toona mõtlesid telefoni disainerid selle peale, et kuidas saaks inimene endast selfie’t teha - selleks paigaldati telefoni tagaküljele pisike peegel [4].

  1. Liitreaalsusega nutiprillid - Microsoft HoloLens (2016)

    Microsoft Hololens nutiprillid ilmusid esmakordselt turule aastal 2016 ning on erinevates tööstustes olnud kasutusel juba viimased viis aastat. Hololens nutiprillid rakendavad liitreaalsust, kus digitaalne informatsioon on asetatud reaalsete objetide peale. Põhinedes enamasti reaalmaailmal luuakse liitreaalsuse abil uusi “tajumise kihte”, mis võimaldavad täiendada tegelikkust/reaalsust. Liitreaalsuse puhul on väga oluline visualiseerida reaalsed ja virtuaalsed objektid ühel ja samal ajal [5].

    2021. aastal publitseeriti ülevaateartikkel, kus autorid uurisid vahemikus 2016-2020 avaldatud artiklied (kokku 44 artiklit), mis käsitlesid Microsoft Hololens nutiprillide kasutatavust erinevates valdkondades [5]. Uurimusest selgus, et Hololens tehnoloogia kasutatavust on võimalik jagada viide kategooriasse: 

  • meditsiini- ja kirurgilised abivahendid, meditsiiniharidus ja simulatsioon 
  • tööstustehnika
  • arhitektuur
  • tsiviilehitus 
  • muu inseneriteadus

Praeguste rakenduste hulgas kasutati HoloLensi kõige enam meditsiinilistes ja kirurgilistes abivahendites(43%) [5].


Kasutatud allikad:

[1] Starry, What Was the First Web Browser?, 2019, [Online]. Loetud aadressil: https://starry.com/blog/inside-the-internet/what-was-the-first-web-browser Kasutatud: 05.09.21.

[2] Wired, April 22, 1993: Mosaic Browser Lights Up Web With Color, Creativity, 2010, [Online]. Loetud aadressil: https://www.wired.com/2010/04/0422mosaic-web-browser/ Kasutatud: 05.09.21.

[3] Gadgetizor, Sharp J-SH04: World’s First Ever Phone With Integrated Camera, 2010, [Online]. Loetud aadressil: https://gadgetizor.com/sharp-j-sh04-worlds-first-ever-phone-with-integrated-camera-pictures-2001/5482/ Kasutatud: 05.09.21.

[4] Mensxp, This Was The First Phone In The World To feature A Camera And That Changed Everything Forever, 2020, [Online]. Loetud aadressil: https://www.mensxp.com/technology/smartphones/77034-sharp-j-sh04-the-first-camera-phone-in-the-world-that-changed-everything.html Kasutatud: 05.09.21.

[5] S. Park, S. Bokijonov, Y. Choi. “Review of Microsoft HoloLens Applications over the Past Five Years”, Applied Sciences, pp. 7259, 2021, doi.org/10.3390/app11167259 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid

E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini