E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid

Analüüsi ajaveebiartiklis üht tarkvara arendus- ja üht ärimudelit mõne konkreetse projekti näitel.

Tarkvara arendusmudel: Scrum

Ettevõte: Google LLC

Projekt: Gmail

Gmail'i projekt oli algatatud Google arendaja poolt, kes soovis arendada veebipõhist e-posti. Selle arendamiseks rakendati vertical slicing'ut. Tegemist on meetodiga, mida kasutatakse Scrum terminoloogias. Mõiste "vertical slice" viitab ristlõikele läbi kihtide, mis moodustavad tarkvara koodibaasi struktuuri. Programmi üldiste eesmärkide saavutamiseks luuakse mitu Scrum-meeskonda. 

Scrum-meeskonnad töötavad ülesannete täitmisel iseseisvalt. Kui eesmärgid on saavutatud, siis pannakse valminud osad üksteisega kokku. 

Meeskond, mis töötab rohkem integratsiooni pool (sh kogu süsteemitasemel arengustööga) kannab hoolt selle eest, et kõik valminud osad saaksid hästi integreeritud. Lisaks sellele peetakse ka üleüldist tarkvara arhitektuurilist järelevalvet, et kõik toimiks ning et hiljem läheks kõik omavahel kokku.


Tarkvara ärimudel: Freemium

Ettevõte: Spotify

Rootsi ettevõte Spotify kasutab freemium ärimudelit. Spotify pakub voogedastus teenust, kus kasutajad saavad nautida muusikat, taskuhäälingut (podcast) ja videoid. Spotify freemium ärimudel seisneb selles, et kasutajad ei pea maksma sentigi tarbitud teenuste eest, kuid sellel on omad negatiivsed küljed: lugude vahel esinevad reklaamid, muusika kvaliteet on madal, lugusid saab vahetada vaid teatud korrad tunnis, muusikat ei ole võimalik alla laadida. Kui kasutaja soovib Spotify teenust muuta enda jaoks mugavamaks (st vabaneda tüütutest piirangutest), siis selleks tuleb tal maksta iga kuu teatud summat.  


Allikad:

https://medium.com/@scrum.master/gmail-development-by-using-scrum-3018d0109ccd

https://www.visual-paradigm.com/scrum/user-story-splitting-vertical-slice-vs-horizontal-slice/

https://support.spotify.com/us/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini