E-ITSPEA 9: IT juhtimine ja riskihaldus

    Käesoleva nädala teemaks on IT juhtimine ja riskihaldus ning ülesandeks on kirjeldada ajaveebiartiklis kaht tuntud IT-juhti (võivad olla nii Eestist kui mujalt), kes esindavad kaht erinevat juhitüüpi (juht, suhtleja, treener...).

Kui ma mõtlen väga tuntud IT-juhi peale, siis kõige esimesena meenub mulle Apple CEO (chief executive officer) ehk tegevjuht Tim Cook. Temast sai Apple tegevjuht 2011. aastal kui Steve Jobs astus juhtivalt kohalt tagasi. 



    Juhtimisel kasutab Tim Cook demokraatlikku juhtimisstiili. Demokraatlikku juhtimisstiili iseloomustab see, et ettevõtte juht huvitub inimeste arvamusest - st juhil on olemas siiras huvi selle vastu, mida inimesed asjast päriselt arvavad. Sellisel viisil inimesed (kaastöötajad) tunnevad seda, et ka nende arvamusest sõltub midagi ning ühtlasi on nendel võimalik osaleda ka otsustamisel. 

    Leidsin BBC lehelt video, mis pärineb 2017. aastast, kus Tim Cook andis juhtimisalaseid nõuandeid. Tema sõnul on juhtimine (leadership) oskus märgata koosolekul ka kõige vaiksemaid või vähem sõna võtnud inimesi ning küsida, et mida nemad arvavad (milline on nende seisukoht konkreetsel teemal). Tim Cook võttis juhtimise kokku järgneva lausega: "Leadership is drawing out people".

    Juhina Tim Cook investeerib aega töötajatesse, et kuulata nende mõtteid ja arvamusi. See võimaldab tal olla avatud meelega ning koguda uusi mõtteid otsuste langetamisel. Cook'i juhtimisstiili on tema meeskonnaliikmed iseloomustanud järgmiselt: 

  • Ta kaasab inimesi otsustamise protsessi.
  • Ta julgustab inimesi rohkem väljendama oma mõtteid ja ideid (ilma hirmutundeta).
  • Ta märkab ning tunnustab inimesi nende saavutuste eest (sh premeerib vastavalt).
    Sarnane tagasiside vastandab teda väga tugevalt Steve Jobs'i juhtimisstiilile, kes oli oma juhtimiselt pigem autoritaarne. Töötajatel ei olnud erilist võimalust väljendada oma arvamust ning nad pidid viivitamatult järgnema tema ideedele. Ühest küljest võimaldas autoritaarne juhtimisstiil ettevõttel luua uusi ja innovaatilisi tooteid, kuid teisest küljest tekkis ettevõttesse "hirmu kultuur". Sellises olukorras töötajad pigem kardavad oma juhti. Minu arvates sarnane juhtimisstiil ei ole pikas perspektiivis efektiivne ja jätkusuutlik.

    Ma pole Tim Cook'siga küll mitte kunagi kohtunud, aga päris mitmed artiklid toovad välja selle, et tal on erakordselt hea võime kuulata inimesi, kellega ta koos töötab. Inimesed, kes on temaga koos töötanud, ütlevad, et ta harrastab aktiivset kuulamisstiili (st aktiivset kuulamist). Ta on mõtetes alati vestluse juures. Lisaks ma hindan väga seda, et juhina julgeb Tim Cook tuua inimestes välja nende positiivsed/tugevad omadused, mis on minu arvates väga oluline. Sedasi inimene tunneb, et ta on oluline ja väärtustatud. 

    Ma leian, et praegune Apple tegevjuhil on väga hea juht, suhtleja, arengumootor ja ülemus.



Järgmisena räägiksin Microsoft'i CEO'st Satya Nadella'st. Nadella usub positiivsesse juhtimisstiili. Selle juhtimisstiili kirjeldamisel kasutab ta kahte märksõna, milleks on kasvu mõtteviis (growth mindset) ja empaatia. See võimaldab luua edukat töökeskkonda, kus töölised tunnevad end turvaliselt ja on valmis pingutama ühise eesmärgi nimel.



Nadella toob välja kolm tegurit, mida suurepärane juht peaks olema suuteline looma: selgus ("clarity"), energia ja edu (olenemata asjaoludest). 

  • Rasketel aegadel (nt kriisi aegadel) vaadatakse sageli inimeste poole, kes on suutelised pakkuma selgust ja aidata rasket olukorda leevendada. Satya Nadella sõnul ei saa juht end juhiks nimetada, kui ta ei suuda luua selgust olukorras, mis on oma olemuselt ebakindel ja ebamäärane. Juht peab olema suuteline looma selgust ka seal, kus seda pole. 
  • Microsoft'i juht peab olema südamega asja juures ning näitama üles kirge ja entusiasmi. 2019. aasta intervjuus ütles Nadella, et juht peab olema võimeline looma energiat enda ümber selliselt, et see "nakataks" (positiivses võtmes muidugi) kõiki, kes on tema ümber. Peab tekkima kindel järgijaskond ("followership").
  • Intervjuus annab Nadella kindlalt mõista seda, et edu ei teki üleöö. Ning kui mingi hetk edu saavutatakse, siis teel sinna on kindlasti palju takistusi. Microsoft julgustab oma töölisi järgima oma kirge ja võtma omaks oma identiteeti - kõik see on vajalik selleks, et olla edukas ja õnnelik. Eksimine on täiesti normaalne ning vigadest õppimine on igati teretulnud. Sellesse punkti sobib ka väga hästi ütlus - fail fast, learn fast.

    Inimesed, kes on temaga koos töötanud, on kirjeldanud teda järgnevate sõnadega: mõtisklev, vaikne ("humble"), tagasihoidlik, empaatiline, kuulaja, kaasahaarav ("engaging"), "deep thinker", keskendunud, strateegiline, "empowering". Otsuste langetamisel on tema jaoks oluline ka teiste arvamus, mistõttu ta suhtleb teistega aktiivselt ning küsib küsimusi. See viitab sellele, et otsuste langetamisel on ta üsnagi kaalutleva iseloomuga.


Kasutatud allikad:

https://sisu.ut.ee/liitevklassliitevkool/juhtimisest

https://financhill.com/blog/investing/tim-cook-leadership-style

https://www.geeknack.com/2020/10/16/tim-cook-leadership-style-principles/

https://www.bbc.com/news/av/technology-41590332

https://ideas.bkconnection.com/examining-the-leadership-style-of-microsoft-ceo-satya-nadella

https://www.forbes.com/sites/grantfreeland/2019/03/18/microsoft-ceo-satya-nadellas-success-secret/?sh=73c6716067ef

https://www.cnbc.com/2019/02/26/mwc-microsoft-satya-nadella-on-leadership-qualities.html

https://www.foxbusiness.com/markets/apple-delaying-return-office-until-october-beyond-tim-cook

https://www.thesoftwarereport.com/how-satya-nadella-reinvented-microsoft-and-created-one-of-the-strongest-leadership-teams-in-the-industry/


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid

E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini