E-ITSPEA 5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Viiendal nädalal on rohkem juttu võrgusuhtluse eripäradest. Ülesandeks on valida üks Virginia Shea kümnest käsust ja panna kirja mõni hea näide omaenda kogemusest.

    Kõige enam kõnetab mind esimene käsk ehk "Ole inimene" (Remember the human). Mida aeg edasi, seda enam mulle tundub, et inimesed unustavad inimeseks olemise - seda nii reaalses kui ka virtuaalses elus. Käesoleva aine raames keskenduksin just viimasele ehk virtuaalsuse aspektile. 

    Üldiselt ma satun virtuaalkeskkonnas (peamiselt Facebook, Instagram, TikTok) postituste all olevaid kommentaare väga harva lugema, aga kui ma seda teen, siis üsna kiiresti läheb meel kurvaks. Eelkõige pean silmas postitusi, mis on meelitanud kohale väga suure ja mitmekesise seltskonna. 

    Päris sageli postitavad inimesed enda nime alt ebaviisakaid ja -tsensuurse sisuga kommentaare. Nad ei analüüsi üldse seda, et keegi inimene, kellele need kommentaarid on suunatud, loeb ju need lõpuks läbi. Nad ei mõtle selle peale, et kuidas teine inimene end hiljem tunneb. Mitte keegi ei mõtle tagajärgede peale. 

    Üksikutel kordadel olen sarnastes olukordades võtnud julguse kokku ja uurinud inimestelt (avalikult postituse all kommenteerides), et miks nad nii ütlevad või, et miks nad nii arvavad. Vastused on olnud seinast seina. On olnud olukordi, kus mind on läbi sõimatud, et ma julgesin üldse miskit vastu küsida (üks kord juhtus ka nii, et kommentaator otsis mu mobiiltelefoni üles ja helistas - aga sellest kirjutab ehk kunagi hiljem). Enamasti inimesed sarnaste küsimuste peale rahunevad maha, sest see oli nende jaoks vägagi ootamatu (mõni lausa eemaldab enda kommentaari) ning lõppkokkuvõttes selgub asjaolu, et inimene soovis lihtsalt end internetis "välja elada". 

    Mõne inimese jaoks see ei ole ehk hea näide või kogemus, mida jagada, aga mina arvan jällegi teisiti. See on just väga hea näide sellest, et inimesed on unustanud inimeseks olemise ja kui sa näed või märkad seda, siis ei ole mitte kunagi hilja talle seda meelde tuletada! Olgem inimesed!


Allikad:

https://now.symassets.com/content/dam/norton/global/images/non-product/misc/tlc/02-netiquette-remember-the-human.png

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid

E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini