E-ITSPEA 2: Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

Teise nädala teemaks on ajaveebiartiklis kirjeldada kaht erinevat nähtust (tehnoloogiat, praktikat, kommet jne) Interneti varasemast ajaloost (enne veebi tulekut ehk aastat 1991) - üht, mis võiks tänasele netikasutajale ikka veel tuttav olla (s.t. tuleb sealtmaalt tänasesse välja) ja teist, mis on tänaseks juba täiesti kadunud (kas asendunud uuemate tehnoloogiatega/tavadega või muul põhjusel välja surnud).


Tehnoloogia, mis on tänasele netikasutajale ikka veel tuttav:

1Lauatelefon


Mõned päevad pärast patendi saamist tõstis Alexander Graham Bell 10. Märtsil 1876 telefoni toru, et kutsuda oma assistenti enda kabinetti. Kuulsaks saanud fraas oli järgmine: “Mr. Watson, come here – I want to see you!”. Seda kõnet võib ühtlasi pidada ka maailma esimeseks telefonikõneks. 

Järgnevate aastakümnete jooksul lauatelefonide populaarsus aina kasvas. Esimese maailmasõja alguseks oli USA’s ühe töötava lauatelefoni kohta kümme inimest ning Teise maailmasõja lõpuks oli ühe töötava lauatelefoni kohta juba viis inimest. Mobiilsidevõrgu teke hakkas 2000ndatel järkjärgult lauatelefone välja tõrjuma.

Tänapäeval ei ole lauatelefonid täiesti kadunud, kuid nende kasutatavus on pigem langustrendis. Mõeldes kasvõi enda lapsepõlvekodu peale, siis lauatelefon on siiani alles ja täitsa toimib, kuid seda kasutatakse vähe. Suur osa pereliikmeid, sõpru ja tuttavaid eelistavad suhtluseks kasutada nutitelefoni, kuid vanem generatsioon ei ole sellega veel kohanenud. Ma usun, et lauatelefonide langustrend jätkub ja mingil hetkel kaovad nad täielikult.


Evolution of Phones and its Affect on Society | Hiya



Tehnoloogia, mis on tänaseks täiesti kadunud:

2. Portatiivne kassetiga diktofon

Diktofon ei ole oma olemuselt mitte kuhugile kadunud, vaid  on kolinud nutitelefonisse. Samuti on müügil ka portatiivseid diktofone, mis on pisemad (kompaktsemad) ja kasutajasõbralikumad (ei pea jändama kassettidega ja lindi kerimisega). Diktofonide kasutusvaldkond on läbi selle ajaloo jäänud suhteliselt sarnaseks (intervjuude, vestluste ja loengute salvestamine), kuid muutunud on viis, kuidas kogutud andmeid talletatakse. Tänapäeval heli salvestamiseks kassette enam ei kasutata. 

Esimesed helisalvestuseadmete arendustööd algasid juba 19. sajandi lõpus ja nende puhul oli tegemist mehhaniseeritud seadmetega. Fonograaf ja grammofon olid kaks varasemat diktofoni. Aastaks 1890 leiutas Alexander Graham Bell esimese lindistaja. 

2,530 Tape Recorder Photos and Premium High Res Pictures - Getty Images


Kasutatud Allikad

https://itstillworks.com/landline-telephone-5583904.html

https://theconversation.com/rise-and-fall-of-the-landline-143-years-of-telephones-becoming-more-accessible-and-smart-113295

https://novaator.err.ee/256570/10-martsil-1876-tehti-esimene-telefonikone

https://eff-inc.com/2020/05/the-evolution-of-portable-voice-recorders/

https://blog.hiya.com/telephone-transformation/

https://www.gettyimages.in/photos/tape-recorder







Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid

E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini